Mikor is térül meg a napelem szerelés? Meddig kell várnom?

Előzőleg írtam arról, hogy hogyan szereltethetünk napelemet úgy, hogy nem áll rendelkezésünkre a megfelelő kezdőtőke.

Ahogyan már írtam, alapvetően három lehetőségünk van, amelyeket ide kattintva el is olvashattok.

Minden hitel felvétel, minden befektetés előtt alaposan át kell gondolnunk, hogy mikor is fog az megtérülni.

A napelem szerelés megtérülése nem függ olyan sok tényezőtől. Sokan azt hiszik, hogy minél nagyobb, vagy több napelemet telepíttetünk, annál hamarabb fog megtérülni a telepítés ára.

napelem szerelés
napelem szerelés

Ez nem egészen így van. A nagyobb méretű napelem szerelés sokkal többe kerül, így a megtérülési ideje is hosszabb.

A napelem szerelés megtérülését úgy szoktuk meghatározni, hogy mikor jutunk el arra a pontra, amikor a napenergiával kiváltott villanyszámlák összege megegyezik a napelem szerelés árával.

Tehát akkor térül meg egy napelem, amikor a bekerülési értékének megfelelő villanyszámlát nem fizettünk be a napenergia miatt.

Ha sokkal több, nagyobb napelemet telepíttetünk, akkor értelemszerűen sokkal több villanyszámlával ér fel az értéke.

A napelem megtérülését tehát leegyszerűsítve úgy is megfogalmazhatjuk, hogy hány villanyszámlával ér fel a napelemünk.

Így tehát ha drágább a napelem telepítése, hosszabb a megtérülési ideje, ha arra az áramra alapból nincsen szükségünk.

Maga a számunkra felesleges áram persze értékesíthető, de a többlettel nem lehet olyan sok pénzt keresni, hogy hosszútávon is megérje.

Mindezek mellett ara is gondolnunk kell, hogy később, egy nagyobb fogyasztású eszköz megnövelheti az áramfelhasználásunk mértékét. Ezért érdemes úgy tervezi, hogy hagyjunk helyet a bővítésnek is.

Amikor tervezzük a napelemet, már akkor elkezdhetjük kikalkulálni, hogy mikor fog megtérülni. Már a helyszíni felméréskor fény derül azokra a plusz költségekre, amikkel az elején nem számoltunk. Érdemes tisztában lenni vele, hogy ilyesmi is előfordulhat.

Sajnos nem minden tető alkalmas a napelemek megfelelő telepítésére, így szükség lehet mondjuk egy állványra.

Általában 10 év a napelemek megtérülésének az ideje, de ez minden háztartás esetén más lehet. A napelemek minősége is nagyban befolyásolhatja, hogy mennyi idő alatt fog ténylegesen megtérülni a befektetésünk.

Ha a legjobbat szeretnénk, akkor a SHARP napelem egy remek választás. Ezen napelemek mögött egy komoly, nagy múltú vállalat áll, akik m több, mint 50 éve foglalkoznak napelemek gyártásával. Ez a fajta napelem a legkifizetődőbb, nem véletlen, hogy nem csak családi házakban, hanem műholdakban és még számológépekben is az ő termékeiket használják. A nyomon követhetőségről és az állandó, tartós minőségről a japán fejlesztésű minőségbiztosítási rendszerük gondoskodik.

Minden napelemnek van egy egyedi száma, mindegyiket laboratóriumi körülmények között tesztelték és mindegyikre komoly garancia érvényes.

A napelemek hivatalos teljesítménye tulajdonképpen egyfajta garantált minimum. Ennél csak több áramot termelnek. Sorra döntik a világrekordokat az áramtermelés területén.

Tehát, ha a leggyorsabb megtérülést szeretnénk elérni, akkor érdemes alaposan figyelni a tervezés részleteire is. Csak annyi napelemet kell telepítenünk, amennyire valóban szükségünk van és érdemes a lehető legjobb minőségben gondolkodnunk.

A napból áramló elektromágneses energia számunkra legoptimálisabb felhasználása a kulcs a gyors megtérüléshez. Az optimális felhasználás pedig csak minőségi rendszerekkel érhetjük el.

Sokat segít, ha a fölöslegesen termelt áramon nem egyből továbbadunk, hanem egy hálózatra visszatápláló rendszerre ruházunk be, azaz a pluszba megtermelt áramot később, amikor szükségünk van rá, fel tudjuk használni.

Ha észnél vagyunk a tervezésnél és valódi profik segítségét kérjük, akkor viszonylag hamar megtérülhet a rendszer és élvezhetjük az ingyen áramunkat.