Napelem támogatás magánszemélyeknek 2019 – kamatmentes hitel lehetőség

Nagyon sokan vannak, akik a mai napig félnek hitelt felvenni, pedig a megfelelő körültekintés mellett a hitel valójában takarékosság, biztonság és befektetés is lehet. Azzal, hogy egy bank hitelt folyósít nekünk, kockázatot vállal. Sokszor, főként a támogatott hitelek esetében a bankok pénzügyi kockázta nagyobb is, mint a miénk. Sokkal többet veszíthetnek egy rossz befektetésen, mint mi.

Amikor valaki pénzügyi tanácsot szeretne tőlem kérni, nem feltétlenül befektetést szoktam javasolni. Van, hogy azt mondom, nézzük meg, milyen hitel lehetőségek léteznek és ezek alapján próbáljunk meg tovább gondolkozni. Ha például valaki meg tud vásárolni egy szerszámot, vagy autót hitelre, akkor lehet, hog hosszú távn többet spórol vele havonta, mint a törlesztőrészlet. Megfelelő önerővel tehát előrehozott takarékosság történt és nemegy kockázatos pénzügyi akció.

Az egyik nagyon jó lehetőség a “napelem támogatás magánszemélyeknek 2019“. Az idén is lehetőség van ugyanis arra, hogy kamatmentes hitelt kapjunk a lakásunk energetikai korszerűsítésére.

A fent is linkelt oldalon meg lehet nézni a részleteket, de nagyjából összefoglalom, miről lesz szó. Az Európai Unió támogatja a fűtéssel, energia-hatékonysággal kapcsolatos befektetéseket. Azt szeretnék, ha a társasházak, vállalkozások környezetbarát módon üzemelnének, de a támogatás egy részét családoknak, magányszemélyeknek osztják ki – hiszen a látszat ellenére a családi házak fűtését a legnehezebb korszerűsíteni. A szegényes fűtés még mindig az egyik legnagyobb szennyező – érdemes csak télen megnézni az autópályáról a házakat. A lakott területen füstös köd fog gomolyogni a rosszul szűrt fűtés miatt.

A támogatás segítségével a családoknak lehetőségük nyílik arra, hogy javítsák a házuk szigetelését, kicseréljék a nyílászárókat, sőt, akár napelem rendszert is telepíthetnek, hogy így spóroljanak rengeteg pénzt a háztartásuk számára.

Eddig sokan nehezen tudták igénybe venni ezt a támogatást, mert elég bonyolult az adminisztráció. Nem könnyű beszerezni a szükséges papírokat, elkészíttetni a terveket, megtalálni azt a megoldást, amelyet a program is támogatni fog, de a családi kasszát sem terheli túl.

Szerencsére a fenti oldalon vannak olyan szakemberek, akik már tapasztaltak a magánszemélyeknek nyújtható támogatások terén, ezért el tudják intézni az engedélyek beszerzését és a rendszerrel kapcsolatos adminisztrációt.

A hitelfelvételhez minimum 10% önerő kell. Maximum 10 millió forint hitelt lehet kapni, ennek a törlesztése pedig legfeljebb 20 év lehet. Ez viszonylag kedvező feltétel, mert a hitel nem kamatozik. Ha jól tudunk pályázni, a törlesztőrészlet nagy részét ki tudjuk gazdálkodni azzal, hogy a lakásunk energiahatékonyabban működik, tehát a hitel ez esetben egy igazán megtérülő befektetés, még a házunk értékét is növeli. Amit érdemes még tudni: a támogatás keretében legalább 500.000 Ft hitelt kell felvenni – de ez nem jelent feltétlenül rosszat: ha van például 2 millió forintunk, a hitel segítségével 2.500.000 Ft-ból gazdálkodhatunk. Ez nem egy nehezen visszafizethető összeg, viszont elég arra, hogy “egy füst alatt” intézzünk el olyan felújítási munkákat, amelyekre másképpen nem lenne keretünk.

A beruházást főleg azoknak ajánlom, akiknek már van lakástakarék-pénztári befektetése és az nemsokára lejár. A lakásvásárlási, felújításra fordítható állami támogatás beleszámít a hitelhez szükséges önerőbe – gyakorlatilag megsokszorozhatjuk a korábbi befektetésünk értékét.

Az enerigahatékonysági korszerűsítés persze nem csak anyagi szempontból éri meg. Ha a napelemrendszer segítségével meg tudunk szabadulni a tüzelésen alapuló fűtéstől, a lakásunk tisztább, biztonságosabb, környezetkímélőbben működő otthon lesz. Ez pedig nem anyagi szempontból jó befektetés – egyszerűen ez a jövőnk záloga!

Mindenkinek azt javaslom, hogy nézze át, hogyan gazdálkodik a háztartása, majd kérjen árajánlatot a fenti oldalon. Szerintem nincs olyan család, amelyik megfelelő bevételek mellett nem tud kigazdálkodni annyi önerőt, hogy valamilyen, legalább kisebb felújítást eszközölni tudna. Ez ebben az esetben egy értékálló és fontos befektetés. Ma már a lakásvásárláshoz, eladáshoz jogilag is szükség van az energetikai tanúsítvány meglétére, a korszerű, olcsó fűtés és a jó szigetelés pedig az ingatlan értékállóságának a záloga is. Ha modern rendszerrel fűtünk, akkor legkésőbb a házunk eladásánál megtérül a rendszer ára, ez pedig a mai, törékeny ingatlanpiacon nem elhanyagolható szempont.

A hitel felvételétől tehát egyáltalán nem kell félni, valójában csak arra kell odafigyelni, hogy olyan célra válasszunk hitelt, amely hosszú távon hasznot hajt nekünk. Ha például autót vásárolnánk részletre, sokkal nehezebb dolgunk van: meg kell nézni, hogy a gépjármű mennyit amortizálódik, mennyi pénzt veszítünk az értékromláskor. Arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy a kocsi fenntartása miatt megnövekednek a költségeink, emelett pedig még az autó részleteit is fizetni kell – érdemes átgondolni, hogy ebben az esetben nem tudunk-e olyan koncepciót választani, amelyik nem igényel eladósodást.

A napelem támogatás esetében viszont más a helyzet: a hitellel vásárolt eszköz növeli a házunk értékét és lehetővé teszi a megtakarítást – tehát, ha nincs a küszöbön valamilyen nagy pénzügyi változás: nyugdíjazás, egy határozott idejű szerződés lejárta, stb., akkor valószínűleg megéri spórolás helyett a hitelt választani. A napelem rendszerben tulajdonképpen nem ami pénzünk fog állni, hanem az, amelyet a bank kölcsönadott. Ennek köszönhetően mi, ha jól meggondoljuk, duplán is jól járunk.

Az intelligensen felvett hitelek segítségével ráadásul egy szebb, biztosabb jövőt tudhatunk magunk előtt. Nem lehet felmérni, hogyan változik majd a piac, a szabályok, az előírások – így elképzelhető, hogy lesz olyan időszak, amikor már csak korszerűsített, megfelelő nyílászárókkal vagy szigeteléssel ellátott lakást lehet például jutányos áron eladni, felmérni. Ha ezen már túl vagyunk, biztosak lehetünk benne, hogy a lakásunk értékálló és minden előírásnak megfelel.

Azt sem tudhatjuk, hogyan alakulnak a jövőben az energiahordozók árai – a nap azonban mindig sütni fog – a napelemek és napkollektorok lehetőséget adnak arra, hogy a lehető legkevésbé éljünk kiszolgáltatottan. A megfelelő rendszert akkor is működtetni tudjuk, ha az energiaárak elszabadulnak, esetleg büntető jellegű adókkal próbálják megakadályozni a felelőtlen fogyasztást.

A napelem támogatás igénybevétele tehát többszörösen megtérülő befektetés a jövőbe. A kamatmentes hitel és a hosszúra hagyható futamidő miatt biztonságos lépésnek számít, hosszú távon megtakarítást hoz, így nem terheli a családi kasszát sem a végletekig, de valószínűleg jó darabig az ingatlanunk értékét is stabilan tartja.

A fenti oldal segítségével részben az adminisztratív terhektől is mentesülünk, mert van, aki végigvezet bennünket a folyamaton. Szerintem ha valakinek most van 200-300 ezer forintja, vagy egy lejáró lakástakarékpénztári befektetése, érdemes kibővíteni a lehetőségeket és pályázni az energetikai korszerűsítésre – sokkal többet hozhatunk ki a pénzünkből, akár már akkor, ha semmi mást, csak egy egyszerű napkollektort telepítünk.

A klímaváltozás, a rengeteg szabályozás már mind a küszöbön állnak. Érdemes végiggondolni, hogyan képzeljük el ebből a szempontból a jövőt. Ha sikerül legalább részben olyan körülményeket teremteni, amelyek biztonságosak és tartósan egészséget és hatékonyságot garantálnak, akkor a befektetésünkkel egy új, szebb jövőt is építünk.